نحوه محاسبه عملگرهای برقی و پنوماتیک و سایزینگ آنها با شیرالات صنعتی
برای انتخاب یک عملگر یا اکچویتور مناسب برای شیرالا صنعتی به چند مورد می بایست توجه کرد.
به چه نیروهایی دسترسی دارید :
اکچویتور ها یا عملگرها بسته به شرایط مورد استفاده می توانند محرک های مختلفی داشته باشند . اکچویتور های برقی ، اکچویتور های پنوماتیک و اکچویتورهای هیدرولیک از پرکاربرد ترین این عملگرها می باشند.
هر یک از این اکچویتورها دارای مزایا و معایبی هستند که با در نظر گرفتن آنها می توان بهترین گزینه را انتخاب نمود . در بخش های بعدی به تفصیل به مزایا و معایب عملگرها خواهیم پرداخت .
گشتاور شیر :
مهمترین پارامتر برای انتخاب اکچویتور گشتاور آن می باشد . گشتاور اکچویتور در شیرالات صنعتی مختلف متفاوت بوده و معمولا از طرف سازنده شیر اعلام می گردد. اما انتخاب و سایزینگ عملگر برای آن بستگی به نوع اکچویتور دارد . در عملگرهای برقی که عملکرد آن به صورت باز یا بسته می باشد . معمولا حدود ۳۰ درصد از گشتاور شیر بالاتر در نظر گرفته می شود. اما این میزان در اکچویتورهای تدریجی برقی می تواند تا ۵۰ درصد نیز افزایش یابد چرا که با توجه به کنترل میزان باز شدگی فشار سیال همواره در مقابل عملکرد شیر مقاومت می نماید. در اکچیویتورهای پنوماتیک انتخاب گشتاور با توجه به میزان فشار باد انجام می شود . معمولا کارخانه های سازنده جداولی را در کاتالوگ های خود تعبیه می نمایند که مشخص می کند هر سایز با چه میزان فشار چقدر گشتاور خواهد داشت
نوع عملکر شیر و گردش اکچویتور:
عملکرد شیرالات صنعتی بسیار متنوع است . برخی از شیرها مانند پروانه ای و توپی حرکت ربع گرد دارند هر چند برخی از این شیرها به دلیل استفاده از گیربکس می بایست از اکچویتورهای مولتی ترن استفاده نمایند . شیرهایی مانند گیت ولو و چاقویی سیتم تمام دور یا مولتی ترن دارند . شیرهایی گلوب حرکت عمودی دارند . بنابراین هنگام انتخاب اکچویتور می بایست به نوع عملکرد آن توجه نمود.
شرایط اقتصادی :
عملگرها با توجه به نوع عملکرد و قابلیت هایشان دارای قیمت های متنوعی می باشند . به همین دلیل می بایست نهایت دقت را در انتخاب اکچویتور داشته باشید تا ضمن دریافت بهترین عملکرد هزینه مناسبی انجام دهید . مثلا در صورتی فضای مورد استفاده شما دارای کمپرسور هوا می باشد ، استفاده از اکچویتور های پنوماتیک می تواند بسیار با صرفه تر از نوع برقی باشد.